Kunsten i Grffiti

I mange år blev der set ned på graffiti, da det blev opfattet som hærværk. Det skyldes, at graffiti startede med at være noget, som du lavede på toge og tilfældige vægge.

Konceptet var, at det havde man ikke fået lov til, og derfor blev det anset som hærværk. En kritik som dem som lavede graffiti ikke var enige i, for de mener, at de gør verden til et pænere sted.

Så når de ser en kedelig grå mur, så synes de, at den skal have en masse farver. I dag er det mere udbredt, at man ser på grafitti på den måde. Det skyldes nok også, at det nu er rykket ind på kunstgallerierne, og det har gjort, at det er blevet mere mainstream.

Forskel på graffiti

Om man ser graffiti som kunst eller kun hærværk, har som nævnt noget at gøre med, hvem der kigger på det. Det er også et emne, som CBS Sunday Morning, har taget op. Du kan se deres indslag her:

 

Her gennemgår de, hvornår du kan se på det som kunst eller graffiti. Normalt vil man også sige, at det handler om formålet. For noget graffiti laves for at gøre verden til et pænere sted, og når det er formålet, så er det svært at argumentere for, at det ikke skulle handle om kunst.

Men graffitikulturen handler også tit om at tagge ting. Det betyder, at man viser omverden, hvad man har lavet, men her er fokus sjældent på at lave noget smukt, og det er meget det, som afgør det hele.

Du kan finde daglig inspiration hos SprayDaily på Instagram:

 

Graffitien er vigtigere end personen

Hvor andet kunst tit har handlet om at få sit navn ud, så har det altid været vigtigt for graffitikulturen at få sit graffiti ud uden at afsløre, hvem man er. Det er en hemmelighedskultur, som nok er kommet af, at det er ulovligt at lave graffiti, så det vil være dumt at skrive sit rigtige navn på.

Det er grunden til, at selv en etableret kunstner som Banksy, stadigvæk er anonym som person. Dvs. at vi kender hans kunstnernavn, men vi ved ikke, hvem han er, fordi det for ham er underordnet.

Det er på trods af, at han har været udstillet på store gallerier, og derfor ville kunne få meget ud af at blive promoveret. Men det er vigtige for ham at fastholde sin identitet over for kulturen.

Graffiti er mere end kunst

For at forstå graffiti er det vigtigt at forstå, at det aldrig kommer til at være 100% kunst. Det vil altid være en hybrid mellem de to ting, da det er det, som får det til at fungere.

I dag kan du godt opleve graffitikunstnere som ikke er startet i undergrundsmiljøer, men det er stadigvæk mest normalt, at man er det, hvis man skal tages seriøst.

Det viser dog meget godt, at graffiti er en kunstform, når det kan udvikle sig på den måde, og du dermed kan købe spraydåser og selv gå i gang med det samme. På samme måde som du kan købe et lærred og begynde at male.

Når graffiti laves flot og æstetisk, så er der ingen tvivl om, at det er kunst. Det er også grunden til, at det er at finde på kunstgallerier.