Kunstens udvikling

Kunst er hele tiden i bevægelse, fordi der hele tiden kommer nye kunstnere med nye ideer. Hvis du skal sige noget om nutiden og fortiden, så vil du ofte nævne kunst som pejlemærke.

Det skyldes, at kunst fylder utroligt meget for mennesker, da det er en måde at vise, hvordan verden ser ud.

Kunst har altid været inden i en udvikling, og det vil den altid være. Det fede ved kunst er, at den både udvikler sig ind i nye ting, men som tiden går vil nogle kunstnere fokusere på “gammeldags” kunst.

Det betyder, at vi får mere og mere kunst, som menneskeheden vokser. For vi har både adgang til fortidens kunst og alt det nye, som hele tiden kommer. I dag da alle er blevet rigere har helt almindelige mennesker råd til kunst, og det betyder, at der kommer endnu mere kunst på gaden, da flere kunstnere dermed kan leve af deres kunst.

Hvad kunst bruges til

I dag vil de fleste nok sige, at kunst bruges til at gøre verden til et smukkere sted, og det har da også altid været formålet på en måde. Hvis du gerne vil se mere om kunstens udvikling, er denne video god:

Men kunst har også haft en masse andre årsager, da mange har brugt det til at promovere deres livssyn og i værste tilfælde er kunst blevet brugt som propaganda.

F.eks. var Nazi-Tyskland vilde med kunst, og de var af åbenlyse årsager meget selektive med deres kunst. Kunst lavet af jøder blev brændt, mens alle kunstnere skulle promovere den tyske stat. Det er det tydeligste eksempel på kunst, når det bliver brugt forkert. Men det viser noget om, hvor værdifuldt kunst er, at selv nazister vidste, hvordan de kunne bruge kunst til at manipulere med mennesker. Læs mere her. Heldigvis er kunst blevet fjernet fra staten i stor grad.

Det er rigtigt, at staten stadigvæk i mange europæiske lande støtter kunst, men der er ikke de store krav til, hvad man skal lave. Det er ikke politikere, der bestemmer det. Man nedsætter ofte et udvalg, som afgør det, og det er, fordi vi er bange for, at stater igen misbruger kunst.

Religiøs kunst

Meget kunst efter romerriget har handlet om religion, fordi var den strømning, som fyldte mest i tiden indtil oplysningstiden. Hvis du tager til Vatikan Staten kan du se et kæmpe billede af Michelangelo i loftet.

Desuden har de også en masse anden kunst. Det er især den katolske stat, som brugte meget energi på kunst. Martin Luther tog afstand for meget af denne storhed, og derfor fylder kunst ikke på samme måde hos protestanter. Det betyder ikke, at det ikke fylder noget, for det gør det selvfølgelig. Men det er en mere diskret kunst, som du finder i protestantiske kirker.

Det er en af grundene til, at det altid er en oplevelse at komme i en katolsk kirke.

Frigørelsen af kunst

Oplysningstiden er en interessant tid, for flertallet troede stadigvæk på Gud, og derfor var der stadigvæk meget religiøs kunst. Men som tiden gik blev der mindre og mindre af det.

Grunden til, at religion ikke fylder så meget i vores kunstverden længere, er pga. oplysningstiden. Det blev pludselig i orden at udtrykke sig på andre måder gennem kunst, og man kunne endda begynde at kritisere gud gennem kunst.