Husk at indbrette rigtig til SKAT

I dag skal det handle om noget lidt mere praktisk end ellers. Nemlig hvordan du får indberettet rigtig til SKAT i første omgang. Det kan give anledning til problemer hvis ikke du få indberettet korrekt, og det er lige meget om du er kunster som jeg eller helt almindelig lønmodtager.

Lønmodtager eller selvstændig

Noget af det første der skal styr på er hvilken arbejdstype du er. De fleste er lønmodtagere, men folk som jeg selv går inder under den kategori, som hedder “selvstændig”. Det betyder at jeg har endnu flere rubrikker der skal fyldes inde på SKAT.dk, de gange jeg skal indberette.

Der er bl.a over eller underskud af personlig virksomhed, som jo nok er de to vigtigste parametre, uden tvivl. Udover det så er der en række andre særlige felter, man kan være så uheldig at skulle udfylde også.

Som lønmodtager og selvstændig går en række felter igen. Det er personlig indkomst, fradrag fra transport og gæld samt en masse andre forskellige fradrag man kan få. Herunder det meget omstridte håndværkerfradrag, der giver lidt rabat hvis der skal laves nogle forbedringer på f.eks. huset!

Hver ikke bange

Der er ikke noget farligt ved at skulle udfylde sin selvangivelses eller veda t skulle indberette moms som selvstændig. Det eneste det kræver er overblik, og sund fornuft.

Det kan også sige at det på ingen måde hjælper at bruge SKAT til at spare op hos. Du får ingen renter og pengene får du først tilbage efter lang tid. Når jeg skriver “spare op”, så menes der at man med vilje ikke bruger sit fradrag og derved får mulighed for at få det overskydende udbetalt året efter, når årsopgørelsen lander.

Hvis uheldet er ude

Skulle du være så uheldig at lave en fejl under en indberetning, så er det altså ikke fordi KGB lige pludselig kommer og kræver dig i fængsel. Bl.a. så kan du altid genindberette moms, hvis du har lavet en fejl der, ligesom hvis du har betalt for lidt skat, så kan det trækkes fra i næste års fradrag.

Kort sagt så er der mange muligheder, og jeg skal sige at vores skattesystem bestemt ikke er blandt verdens mest velfungerende, men det virker som udgangspunkt, og fejl kan rettes.